Selecteer een pagina

Vandaag 3 weken en 3 dagen geleden werd Lucienne uit het ziekenhuis ontslagen. Al die tijd ging het thuis, naar omstandigheden, best wel goed met haar. Met alles wat ze heeft meegemaakt mogen we niet klagen. Ze was stabiel, waardes iedere dag een beetje beter en tijdens de zonnige dagen kon ze in de tuin onder de parasol genieten van het mooie weer. Het was ons bekend dat de ziekte ervoor gaat zorgen dat Luce steeds meer vocht in de buikholte (ascites) gaat vasthouden en vorige week vrijdag was het moment daar om middels een permanente drain in de buik het overtollige vocht te verwijderen. De arts heeft poliklinisch zo’n 3,8 liter vocht uit haar buik gehaald. Direct erna voelde Luce zich gelukkig een stuk beter. De ascites (vochtophoping) wordt voortdurend geproduceerd maar het voordeel van deze drain is dat Jan het vocht zelf bij Luce kan afvoeren mocht dat nodig zijn. Dit mag je echter niet te vaak doen want dan komt het vocht ook sneller terug. Als je erover nadenkt is het toch ongelofelijk wat allemaal mogelijk is op medisch gebied. Gelukkig maar!

Maar helaas ging het de laatste dagen toch weer wat minder. Ze werd benauwd, kon niet meer goed doorademen en af en toe wat hoesten. Woensdagnacht en donderdagochtend voelde ze zich heel beroerd en kortademig en toen is Jan direct met haar naar de spoedeisende hulp gegaan. Na het maken van een longfoto was al snel duidelijk dat haar linkerlong voor driekwart in het vocht lag,  dus opname in het ziekenhuis is weer een feit.

Gisterochtend heeft de longarts een thoraxdrain via de zijkant van haar borstkas tussen de ribben naar de long geplaatst zodat het overtollig vocht door middel van een speciale (zuig)pomp opgevangen wordt in een zgn. drainpot. Inmiddels is er al ca. 2 liter opgevangen. Luce heeft op dit moment veel pijn van de drain en is doodmoe van de dagen dat ze niet kon slapen o.a. door de benauwdheid die vooral opspeelde als ze ging liggen. Na het weekend zullen er weer longfoto’s gemaakt worden en als het vocht tussen de longvliezen voldoende is verwijderd zal de arts de vliezen aan elkaar plakken. Er wordt dan, onder narcose, een medicijn tussen de longvliezen gespoten waardoor de vliezen aan elkaar gaan kleven. Het doel hiervan is dat zich geen vocht meer kan ophopen bij haar linkerlong.

Dit is helaas weer een behoorlijke domper maar laten we hopen dat ze snel opknapt en volgende week weer naar huis mag. Duim duim duim…

Share This