Selecteer een pagina

Vandaag stond de afspraak gepland in de Uniklinik mit statutaire Aufname, oftewel Lisette zou worden opgenomen. Nu hebben we intussen ervaring in het zinloos een bed bezetten. Je ligt snel een week, terwijl er bijvoorbeeld maar drie onderzoeken volgen. Hier heeft Lisette geen zin meer in, temeer je iedere keer alles opnieuw moet uitleggen en de tijd voor ons zeer kostbaar is. Dat is voor de Uniklinik gelukkig geen enkel probleem. 

De bedoeling is om een nieuwe gastroscopie te doen als onderdeel van de onderzoeken die volgen. De chirurg wil het zelf zien, anders kan hij niet anders dan tot de conclusie komen die ook in het AVL is getrokken. Voor Lisette is het behoorlijk belastend, maar haar verlangen naar eten en drinken is zo groot dat ze het graag ondergaat.

We hebben in het voorgesprek met dr. Morales Santana aangegeven hoe het zit met de eerste anastomose. Hier zit verdikking als gevolg van littekenweefsel. Kan dit de motiliteit beinvloeden? Dan het zoeken naar de tweede anastomose. Komen ze erbij en zit daar de obstructie of is het toch het vertaaide buikvlies ten gevolge van de HIPEC?

Dr. Herbold zou de scopie doen en ik sprak hem net voor de ingreep om de casus helemaal bij te praten, zodat hij goed kan interpreteren wat hij tegenkomt. Lisette lag intussen op de tafel en had zover perfecte waarden bloeddruk 120/80, saturatie 99 en hartslag 79. Je zou niet zeggen dat er een doodzieke vrouw wachtte op haar onderzoek. Maar toch was dat zo. Ze kreeg moeilijk adem als ze op de rug lag en het afgeslikte speeksel komt iedere keer terug. We namen afscheid en wachtten in het restaurant van het ziekenhuis. Het lijkt wel een gigantisch spaceship. 

Een kleine 40 minuten later kwam de arts en vertelde dat er 10 cm onder de anastomose een vernauwing zat maar dat er op 50 cm vanaf de tanden een bijna totale afsluiting is van de dunne darm. Er is nog een doorgang van ongeveer 2 mm. Dit kan komen door littekenweefsel, maar het meest voor de hand liggende is dat de ziekte terug is, een recidief dus. Van buiten groeit er iets in de buik wat de darm kan dichtduwen. Littekenweefsel kan opgerekt worden, maar bij tumor heeft dat geen zin.

Oberarzt dr. Herbold zou met prof. dr. Neumann overleggen tijdens het MDO en zou een gesprek met het hoofd chirurgie plannen, later op de middag. Tegen 17.00 uur kwam de Oberarzt en vertelde dat hij het hoofd chirurgie nog niet had gesproken. Toevallig kwam dr. Neumann aangelopen en bespraken we met zijn allen de bevindingen. Omdat we niet weten wat er drukt tegen de dunne darm wordt nu eerst een CT-scan gemaakt, omdat de laatste alweer van 24 mei dateert.

Op basis van deze scan kan een eventueel plan worden gemaakt. Daarbij moet gezegd worden dat het wel mogelijk moet zijn. Gedacht wordt aan oprekken, een stent of zelfs een operatie. Maar daar is men erg terughoudend in.

De scan zal waarschijnlijk al vrijdag plaatsvinden. De Oberarzt heeft gelijk bloed afgenomen bij Lisette. Ik moet zeggen dat het lekker doorloopt als je eenmaal aan de beurt bent. Lisette heeft intussen last van de schuimvorming van het speeksel. Zoals het schuim op de vaatwas blijft staan, zo gebeurt het nu ook in de slokdarm. We kregen daarom een recept om de schuimvorming te verminderen.

Wordt vervolgd.

Share This