Selecteer een pagina

Dagelijks ontvangen we via de post of online veel steunbetuigingen. Lisette wil iedereen bedanken voor het meeleven in deze voor haar moeilijke periode. Ze mist iedereen enorm, maar van de andere kant heeft ze nog niet voldoende reserve om bezoek te ontvangen. Het kost teveel energie.

Vandaag is een grote dag. Dr. Graafland – een echte Gray’s Anatomy dokter 🙂 – was net op visite en er is lichte vooruitgang. De darmen gaan een heel klein beetje bij beetje vooruit. Dit gaat Lisette echter te langzaam, waardoor ze zeer onzeker wordt of het allemaal wel goed komt. Ik zet dan alle zijlen bij om haar op andere gedachten te krijgen. Maar nu terug naar de grote dag. Tot nu toe liepen we met een kerstboom aan infusen en daarnaast nog de Jejunumsonde en TPV-voeding. Inmiddels zijn alle lijnen afgebouwd en deze kunnen vandaag afgekoppeld worden. Alleen de Jejunumsonde blijft over, die gaat ook mee naar huis. Deze sonde zal als back-up dienen, voor de tekorten die Lisette gaat krijgen, door een gebrek aan voedingsstoffen. We gaan dus van oorspronkelijk twaalf lijnen naar één lijn. En dit is de eerste vereiste om naar huis te kunnen gaan.

Als nu de darmen voldoende onder controle zijn, mag ze naar huis. Het ontslag staat gepland voor woensdag, maar dat is allemaal onder voorbehoud. Stel er wordt weer iets gevonden in het bloed, voordat ze naar huis gaat, dan wordt weer een antibioticakuur gestart en komen er een aantal dagen bij. Maar daar gaan we even niet van uit, de voorspelde drie weken zijn nu om. Als ze wordt ontslagen is ze nog alles behalve fit, maar dan kan ze verder revalideren na deze zeer zware ingreep. Dat het een zware ingreep is, zijn we intussen wel achter gekomen. Je stelt het je allemaal wat eenvoudiger voor, maar het valt niet mee; zowel fysiek als psychisch is het een aanslag op je lichaam.

De thuiszorg wordt geregeld, voor de verzorging van de Jejunumsonde en nog wat zaken en away we go. Nu dat de TPV is afgekoppeld, wordt het eten belangrijker. Na een levenlang gewend te zijn geweest het eten via de maag te krijgen, moet de dunne darm en de rest van het maag/darm kanaal wennen aan de voeding, zoals het nu binnenkomt. Lisette moet helemaal opnieuw leren eten, wat verdraag ik wel en wat verdraag ik niet. Even een foutje en misselijkheid is het gevolg. Niemand kan je van te voren vertellen wat goed voor je is, dat verschilt van persoon tot persoon. Ik kan me voorstellen dat ze hier vaker moedeloos van wordt.

Voor verdere revalidatie denken we aan een programma binnen Adelante in Hoensbroek. Herstel en Balans, en dat is echt nodig. Lisette is kapot en moe. De artsen zeggen dat dit tot drie maanden na de operatie kan duren, eer je weer een beetje jezelf terugvindt.

Share This