Selecteer een pagina

Het gesprek met de oncoloog, Dr. Warmerdam, was duidelijk maar ook heel confronterend.

Het komt erop neer dat de arts het advies heeft gegeven om geen chemotherapie meer te starten, omdat de kans dat het aanslaat heel erg klein is. Daarnaast is het risico voor ernstige bijwerkingen, die Luce ook bij de vorige kuren heeft gehad, te groot. Het feit dat de kanker heel snel na de operatie is teruggekomen roept ook veel vragen op. De arts vraagt zich af of de 3 vorige chemokuren daadwerkelijk iets hebben gedaan. Luce haar maag-/darmkanaal werkt door de ziekte niet meer naar behoren. De bijwerkingen van chemo, zoals misselijkheid en diarree, zullen haar dan alleen maar zieker maken en dat is iets wat ze er nu echt niet bij kan hebben. Je hoort tijdens zo’n gesprek liever dat er mogelijkheden zijn om verder te vechten en dat maakt deze keuze heel moeilijk.

Luce heeft al heel wat gevochten de afgelopen jaren en zelfs de arts wist niet meer goed wat ze nog verder kon zeggen. Ze vond dat Lucienne het nog steeds heel goed doet maar dit is gewoon teveel voor één mensenleven.

De genadeklap was de uiteindelijke boodschap dat haar tijd nog heel kort en beperkt is en dat betekent dat de dingen die Luce nog wil en kan doen, ze in de komende weken moet doen. Dat waren de woorden van Dr. Warmerdam en daar moeten wij rekening mee houden. Ze weet niet of het daadwerkelijk zo is maar de tijd is nu in ieder geval heel kostbaar.

Dat wat belangrijk is, niet meer uitstellen.. Keuzes maken en energie geven aan de mensen die dicht bij haar staan, aldus haar arts..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This